Bo i nybygg - stue i nybygg

Bo i nybygg? Slik gjør du boligen hjemmekoselig

Smaken er som baken, men alle ønsker vi oss et hjem som gir påfyll av energi. Så hvordan gjøre hjemmet til et koselig og beroligende fristed?

De aller største opplevelsene vi har i livet, skjer i hjemmet. Et hjem skapes av menneskene som bor der, men også omgivelsene bidrar til å skape gode rammer rundt livene våre. Hva er et godt hjem for deg? For de fleste, er det et sted der man faller fullstendig til ro. Men hvordan man går frem for å skape en behagelig atmosfære innenfor fire vegger?

Mange assosierer nybygg med modernitet og smarte løsninger, men er også av den oppfatning at et flunkende nytt hjem kan oppleves sjelløst. Likevel kan det argumenteres for at sjel, sjarm og personlighet avhenger ikke av mindre gunstige planløsninger, gamle tregulv og fusjonering av ulike stiler – eksempler på hva som kan karakterisere brukte boliger. For å skape en lun og koselig stemning, kan vel så mye avhenge av hvordan du velger å innrede hjemmet ditt.

Nybygg: Hvitt badekar på bad.

1. Beroligende fargeskala

Første bud i alle interiørmagasin, er å sørge for en gjennomgående fargetone i deler av eller hele hjemmet. Et nøkkelord som har gått igjen, har vært lyse farger – gjerne i en beige, hvit eller lysegrå skala. I de senere år har mørke toner vært en like stor sannhet på trendbarometeret.

Det kan være en lur idé å velge farger du selv liker, uavhengig av hva som regnes som «årets farger». Til tross for hvor mye forskning som er blitt gjort på fargesammensetninger og hvordan de påvirker oss, er det til syvende og sist din egen preferanse som vil gå rett hjem. Hva er beroligende for deg? Er det hele fargekartet, lyse, mørke, duse eller skarpe farger?

Uansett hva du foretrekker, vil møbler og annet interiør i dine foretrukne farger være en god investering med tanke på velbehag og energipåfyll i ditt eget hjem. Er du usikker på hva du vil trives best med? Gå for nøytrale farger på de store møblene, for så å spe på med eksperimentelle toner på de mindre og billigere interiørartiklene. Eksempler her kan være puter, tepper, bordpynt, stuebord, bilder og potter.

Nybygg, stue med utsikt til balkong

2. Levende lys – også på dagtid

Te- og stearinlys er en trofast gjenganger i de norske hjem – på kveldstid. Har du noen gang tent levende lys når solen viser seg fra sin sterkeste side? Dette er et enkelt, men smart lite knep. Å la seg omringe av små veker med flammer på dagtid, er en billig direkterute til et innbydende, behagelig og koselig hjem. Glem ikke et lite telys på badet, men sørg for at telysholderen står støtt og at du holder døren åpen.

3. Saumfar inspirasjonskilder

Kjenner du noen med usedvanlig god smak? Å bli drillet i innredning er ikke gjort på en dag. Sannsynligheten for at vedkommende har tips og triks du ikke har tenkt på, er stor. Er du ikke sikker på hvordan du ønsker å innrede, kan det også være verdifullt å bruke internett og blader for inspirasjon. Der flommer det over av ulike interiørmagasin som dekker et vidt spekter av stiler på tvers av stemninger, størrelse på bolig og budsjett.

Har du en Pinterest-konto, er dette et uvurderlig sted å sanke inspirasjon. Pinterest er et nettsamfunn for deling av bilder og video, og fungerer som et interaktivt «mood board». Den gir deg god innsikt i hva som rører seg av trender, samtidig som du kan bli inspirert til å ta i bruk ting du allerede eier på nye måter.

Rosa stol - inspirasjon til interiør

4. Verdsett verdien av entréen

Entréen skal være en visuell opplevelse; det er et toneangivende rom. Gangen får æren av å gi førsteinntrykket til både beboere og gjester. Det skal være behagelig å komme inn døren i hjemmet og ta av seg på bena.  Å «glemme» denne delen av leiligheten vil være å redusere en så viktig institusjon som entréen, til kun en gjennomfartsåre.

Når man skal i gang med å innrede et nytt hjem fra A til Å, er det kanskje lettest å starte med stuen og soverommet. Kanskje ser soverommet i ditt nye hjem noenlunde likt ut som i din forrige bolig? Antagelig har du allerede opparbeidet deg en del tanker og idéer om hvordan disse oppholdsrommene skal se ut. Neste steg er gjerne kjøkken og bad, før entréen har en tendens til å falle mellom to stoler. Litt ekstra omtanke for og planlegging av inngangspartiet, vil derfor være en god investering.

Soveromsinnredning i nybygg.

5. Et rom i rommet

Når vi snakker om «et rom i rommet», er det ofte tilknyttet barn i barnehagealder. Hvordan et rom oppleves, er av stor betydning for barns mulighet og lyst til bevegelse, lek, og ro. Mange bygget små, hemmelige hytter og fort i barndommen – og husker dette som verdifulle og magiske rom i rommet. Det er ingen ting som tilsier at det å skape avgrensede avlukker ikke også kan ha en positiv innvirkning på voksne.

Det kan være så enkelt som å plassere sofaen midt i rommet, fremfor inntil en vegg. Andre alternativ er å ha en stol som er god å sitte i, akkompagnert av et lite bord, foran vinduet. Ved å dele inn rommene i soner, gir du hjemmet både nyanser, nivåer og kontraster. Hva med å bestemme at ett av områdene kalles for «stillesone»?