Nybygg eller brukt bolig?

Nybygg eller brukt bolig – hva bør jeg kjøpe?

Er du på jakt etter ny bolig? Mange er usikre på om de skal kjøpe et nybygg eller en brukt bolig. Her får du en gjennomgang av fordelene med de to boligtypene.

Det kan være både morsomt og stressende å være på boligjakt. Mange kabaler skal gå opp; du må finne et område du trives i og et hjem du kunne sett for deg å gjøre ditt eget. Videre må du bestemme deg for om du ønsker et nybygg eller en brukt bolig. Finn ut hva som passer best for deg her.

Kjøkken i nybygg

Fordeler med ny bolig

Gode tilpasningsmuligheter

Nye boligkompleks har for vane å bli lagt ut til salg (reservasjon) mellom ett og to år før forventet ferdigstilling. I denne perioden har du som kjøper mulighet til å velge hvordan du ønsker at ditt nye hjem skal se ut. Det er vanlig å bli presentert for en tilvalgsmeny, i samråd med rådgiver, hvor man går gjennom de ulike tilvalgene. Hva som er mulig, varierer fra objekt til objekt, men felles for alle prosjekter er at du kan være med på å sette ditt eget preg på ditt nye hjem.

Selv om enkelte oppgraderinger kommer med en ekstra kostnad, er det også mange valg du blir stilt overfor, som er inkludert i prisen. Farge- og materialvalg kan dermed tilpasses dine ønsker, og gjør at du kan flytte rett inn i ditt nye hjem, uten at du trenger å arrangere tids- og kostnadskrevende oppussing eller renovering.

Les også: Tilvalg i nybygg – hvilke muligheter har jeg?

Høy standard

Det sier seg selv, men bør likevel understrekes; i et nybygg er alt nytt. Alt fra vegger, tak og maling til elektrisk anlegg, rør og øvrig fastmontert interiør, er det du og din eventuelle familie som først som tar i bruk. Ved flytte inn et sted hvor alt er nytt, kan du senke skuldrene med vissheten om at alt ubrukt og velfungerende. Det er behagelig å komme inn til et moderne hjem som inviterer til avslapping og velvære.

Verdt å merke seg er også at byggeforskriftene stiller stadig strengere krav. Et nybygg vil med sikkerhet være utarbeidet av svært dyktige arkitekter, ingeniører, håndverkere og ja hva mer med sterk lojalitet til forskriftene i sine respektive bransjer. Dette er en trygghet for deg som beboer.

God isolering

Nye boliger er bedre isolert, og mange har vannbåren gulvvarme. Dette gir potensielt lavere strømutgifter og uten tvil et behagelig inneklima. En annen fordel er at utbyggeren gjerne strekker seg langt for å utarbeide så attraktive hjem som mulig. Heis, garasjekjeller, balkong, takterrasse og smarthus-løsninger er alle faktorer som bidrar til å øke bokvaliteten.

Slipp å tenke på oppussing

Å pusse opp hjemmet er ikke bare noe som koster mye penger. Det krever også tid og krefter, planlegging og logistikk som skal gå opp i opp. Nye fliser på badet? Sannsynligvis må du da bo et annet sted i mellomtiden. Skifte rør på kjøkkenet? Da er det rimelig å forvente seg at mulighet for matlaging faller bort i en lengre eller kortere periode.

Nesten uavhengig av hvor lenge du planlegger å bli boende i ditt nye hjem, er sannsynligheten stor for at du ikke vil trenge å tilkalle håndverker, rørlegger eller ta oppussingen i egne hender. Det anbefales å renovere badet etter 20-30 år, men et bad som er godt og forskriftsmessig bygget, skal kunne vare i lengre tid enn dette. I et nybygg er alt kvalitetssikret. Dette sparer deg for hodebry og gir økonomisk trygghet og stabilitet i mange år frem i tid.

Lavere dokumentavgift

Selveierleiligheter i nybygg, sammenlignet med brukte boliger, har den ubestridde fordelen av lavere dokumentavgift (dok.avg.). Dette fordi det er tomtens, og ikke leilighetens, verdi som ligger til grunn for dok.avg. I praksis betyr dette at dersom utbygger har betalt én million for tomten, og det har blitt bygget 50 leiligheter på feltet, deles denne millionen på 50 seksjoner. Deretter regnes det ut en sameiebrøk som beregner dok.avg. ut i fra de ulike leilighetenes størrelse. Med andre ord blir regningen du må betale vesentlig lavere.

Les også: Bo i nybygg: Er det penger å spare?

Sterkere rettsvern

Ved kjøp av ny bolig, gjelder Bustadsoppføringsloven. Hovedformålet er å verne forbrukeren overfor entreprenøren. Bustadsoppføringsloven regulerer forholdet mellom entreprenør og forbruker ved avtale om oppføring av en bygning til bostedsformål. Den brukes ved kjøp av fast eiendom hvor det på avtaletidspunktet fortsatt gjenstår arbeid på boligen.

Skulle et nybygg ikke stå klart innen tidsfristen, eller resultatet ikke samsvarer med de kravene som har blitt stilt av forbruker og byggeforskriftene, kan du som har kjøpt et nybygg iverksette det som juridisk kalles misligholdsbeføyelser.

Oppussing av bolig - Nybygg eller brukt bolig?

Fordeler med brukt bolig

Uvurderlig sjarm

Det er ikke til å stikke under stol at en bebodd bolig kan bære preg av tidens tann. Veldig mange setter pris på å flytte inn i en leilighet med «sjel», og synes at eventuelle slitasjer er sjarmerende (selvfølgelig sett at det ikke er direkte skader). I noen tilfeller har tidligere eiere laget kreative løsninger, som ikke nødvendigvis faller i smak for alle – men de menneskene som liker det, ender opp med en bolig de virkelig elsker. Det kan være en særegen tapet, en kreativ utforming på kjøkkenet eller en innebygd benk under vinduskarmen.

Lavere inngangspris

På samme måte som med det meste annet, betaler man ofte mindre for noe som er brukt, enn noe som er nytt. Dersom du ikke har planer om, eller behov for mye oppussing, kan det være penger å spare på å bo i en brukt bolig. Dyrest å pusse opp er bad og kjøkken. Dersom disse rommene ikke er over 20 år gamle, har du gode sjanser for å kunne bli boende lenge, uten store renoveringskostnader.

Umiddelbar tilgjengelighet

Ved kjøp av et nybygg, må du gjerne smøre deg med tålmodighet før boligen står klar om ett til to år. På bruktmarkedet finnes det til enhver tid et hav av tilgjengelige leiligheter med overtakelse i nær fremtid. Selger du boligen din før du kjøper nytt, slipper du mellomfinansiering. Det løper heller ingen økonomisk risiko fordi du selger og kjøper i samme marked.