Bo i nybygg: Er det penger å spare?

Alle vil vi få mest igjen for pengene våre når vi skal kjøpe ny bolig. Å flytte til et nybygg har flere økonomiske fordeler enn du kanskje skulle tro. Her er fem av dem.

Ved å kjøpe en eldre bolig, ofte til en lavere pris, er det lett å undervurdere alle utgifter knyttet til den «ny-gamle» boligen. En bolig er en investering – og du gjør derfor lurt i å tenke langsiktig når du skal foreta deg valget om hvor du skal bo.

Prisvekst i boligmarkedet

Det er vanlig å kjøpe et nybygg en stund før boligen faktisk står ferdigstilt. Med den jevne prisveksten vi ser over hele landet, vil boligen din i mange tilfeller allerede ha steget i verdi dagen du flytter inn. I løpet av et normalt vekstår kan vi se en økning på markedet på opptil 2,1 prosent (historiske priser). Dette kan absolutt gi avkastning for deg som kjøper. Det å kjøpe noe i dag, kan med andre ord gjøre at du i teorien har tjent penger når du flytter inn. For ordens skyld er det redelig å nevne at det også ligger en risiko i dette, dersom markedet endrer seg i negativ retning.

Ingen oppussingsutgifter

Det ligger i navnet – et nybygg er helt nytt. Dersom du kjøper en brukt bolig, kan det ofte være behov for oppussing. Om ikke i dag, så sannsynligvis i løpet av årene du blir boende. Noen leiligheter har 20 år gamle bad, mens visse hus har kjøkken som både er utdaterte og upraktiske. Gleden av å flytte inn i et nybygg er stor, spesielt fordi ingen andre har bodd der før deg. Boligen er skinnende ren, og helt oppdatert.

En stor andel av bruktboligsalg ender opp som tvistesaker på grunn av skjulte feil eller mangler. Dette scenarioet slipper man ved kjøp av et nybygg. Dagens byggeforskrifter har også strenge krav. Ved å kjøpe et nybygg slipper du å tenke på renovering og oppgradering i mange år frem i tid. Ingen gamle rør å bekymre seg for, ingen fuktskader som har fått herje fritt i vegger og tak gjennom flere år, ingen vinduer som må byttes ut. Her er alt kvalitetssikret. Det sparer deg for hodebry og gir økonomisk trygghet og stabilitet i mange år frem i tid.

Lavere energiutgifter

Eldre boliger har ofte problemer med høyt energiforbruk, da de kan være dårlig isolert. Vinduer, gulv og tak er sårbare punkter i en bolig når det kommer til isolasjon, og kan potensielt slippe ut mye varme, spesielt om vinteren. Dette kan føre til at du må bruke mer penger på å opprettholde en komfortabel temperatur i boligen.

I nybygg slipper du problemet med for lite isolasjon, og kan dermed spare penger på strøm og varme – spesielt på vinterhalvåret. Går du i tillegg for smarthus-teknologi, kan strømregningen kuttes ytterligere. Boligen vil med denne teknologien kunne kontrollere varme og lys på en enkel og effektiv måte. Du kan for eksempel stille inn løsninger som lar boligen skru av eller ned varmen når ingen er hjemme. Det er også mulig å installere en hovedbryter som gjør det enkelt å skru av alle lys før du forlater hjemmet.

Alle nye boliger har også balansert ventilasjon med varmegjenvinner. Dette fører til ytterligere reduserte energikostnader.

Lavere dokumentavgift

Kjøper du en brukt selveierleilighet, må du betale 2,5% i dokumentavgift (dok.avg.) i tillegg til kjøpesummen. Avgiften er på tinglysing av skjøtet, altså dokumentet som overfører hjemmelen til fast eiendom.

Når du kjøper i et nybygg, er det tomtens verdi (det utbygger kjøpte den ubebygde tomten for) som ligger til grunn for dok.avg. Tomteverdien deles deretter på antall seksjoner som bygges, og blir som regel svært mye lavere. Videre blir dok.avg. i enkelte tilfeller beregnet utfra leilighetens størrelse, slik at en stor leilighet har en større dok.avg. enn en liten leilighet. Dette kalles sameiebrøk.

God arealutnyttelse

Boligarkitekter som tegner nybygg, legger stor vekt på god plassutnyttelse. Her står god romfølelse og smarte løsninger i sentrum. Effektiv utnyttelse av kvadratmeterne får rom i nybygg til å virke større enn de faktisk er. Dermed kan du kjøpe en litt mindre leilighet enn du planla, få følelsen av at den er like stor som du ønsket, og spare enda mer penger.