Smart hjem

Veidekke og smarte hjem

Veidekke ser på fremtiden og måter vi bor på som en meget spennende fase av utviklingen av nye boligkonsepter. Vi ønsker at mennesker som bor i våre boliger skal ha enkle hverdager, hvor de kan bruke mest mulig tid på det som betyr mest for dem. Vi mener at smarte hjem ikke bare er for teknologifantastene, men også noe Ola og Kari Normann skal kunne benytte seg av.

Så hva er smarte hjem?

Med smarthjem teknologi, mener vi, at man fokuserer på bo-kvalitet, som noe mer enn fire vegger, spotter i taket eller varme i gulv. Når vi tenker på smarte hjem er det hjem hvor bo-kvaliteten heves gjennom bruk av teknologi.

I 2018, hvor alle har det travelt, og sliter med å sjonglere sin egen jobb, trening, partner, familie og barna sine fritidsaktiviteter ønsker vi oss hjelp der vi kan få det. Om det er med en personlig assistent, en hyggelig bestemor eller teknologi, ser vi alltid etter muligheter til å forenkle hverdagen vår.

Smarte hjem i dag

Teknologi i hjemmene våre i dag, kan være trådløse høyttalere rundt om i boligen, som man kan styre med en mobiltelefon, eller styre lys- og varmestyring i ulike rom fra samme enhet. I dag kan du tidsinnstille de ulike applikasjonene dine, slik at lysene dempes klokken 21.00 på kvelden, at varmen senkes på soverommet på kvelden eller at alarmen går av på morgenen, når du skal våkne. Alt dette for at man skal kunne lette hverdagen, lever mer miljøvennlig eller rett å slett huske å ha det litt ekstra hyggelig.

Smarte hjem i morgen og videre i fremtiden

Vi tror at smarthjem teknologi er viktig for fremtiden, ikke bare fordi det gjør ting enklere for oss, men fordi vi mennesker ønsker å bruke tiden på de tingene som betyr mest for oss. Vi ser også at teknologi er viktig for utviklingen av bysentrum, ikke bare fordi det er fremtiden for hvordan vi lever i hjemme våre, men fordi det skaper attraktive boliger som folk ønsker å bosette seg i, når de bestemmer seg for å bo i midt i «byen» i fremtiden.

Vi har allerede snakket om hvordan vi kan styre hjemmene våre via mobile enheter i dag, men sakte men sikkert vil tastekommandoer bli faset ut med stemmestyring av applikasjonene. Apple har lenge hatt stemmestyring av telefonen sin, med SIRI, og Amazon sin Echo og Alexa, som fungerer som en hjemmeassistent. Den kan i dag spille musikk, radio og lydbøker for deg med stemmestyring, og vil i fremtiden hjelpe deg med å kunne styre hjemmene dine, bestille mat for deg eller minne deg på at du har glemt å kjøpe glutenfritt brød til gjestene dine i helgen.

Neste fase i teknologien vil være at disse assistentene vil ta over en del av de dagligdagse oppgavene våre, som å handle mat, betale regninger eller slå av lyset når du forlater boligen. Den teknologiske innovasjonen skal hjelpe deg å kunne gjøre de tingene du helst vil gjøre og dette er en utvikling Veidekke gjerne vil være en del av.